Info om sociala medier

Snapchat

Via Snapchat kan du skicka tidsinställda bilder och korta filmklipp - så kallade snaps - till dina vänner. Det går också att rita på bilderna, lägga till text eller använda sig av filter. Efter att mottagaren har klickat frambilden eller filmen har hen bara en kort stund på sig att se den innan den försvinner. Det går dock att spara snaps för den som vill.

Youtube

Youtube är världens största videosajt. Länge var allt material skapat och upplagt av användarna själva, men idag producerar Youtube även eget material (även om det står för en försvinnande liten del av sajtens totala utbud). Många Youtube-profiler livnär sig på sina videor, och publiken är otroligt stor i framför allt de yngre åldrarna.

Instagram

På Instagram bygger du upp ett nätverk med andra användare, för att dela med dig av egna bilder och filmer och titta på andras. En viktig funktion är möjligheten att gilla och kommentera andras bilder.

Tiktok

TikTok är en app för att skapa och sprida videoklipp, meddelanden och livesändningar. TikTok finns som mobilapp och har en åldersgräns på 13 år. Klippet blir till en musikvideo, med hjälp av alla funktioner som läppsynk, inbyggt musik och olika filter. På TikTok kan användarna göra egna snuttar, eller titta på andras. Med ett konto kan användarna även kommentera och skicka privata meddelanden till sina vänner.


Tillgången till internet


Det förekommer många olika former av digital media som era barn kommer i kontakt med. Exempel på digital media kan vara internet, spel, TV och film.



Tillgång till internet

Alexandersson och Davidsson (2016, s.11)  framhåller i sin artikel vilken behandlar barns tillgång till internet att mer än 90 procent av 7-10åringar använder internet varje vecka och surfplattan är den dominerande enheten. Den stora skillnaden mellan föregående gruppen 2-6åringar är att i den här åldern gör mobiltelefonen entré på allvar. Över hälften, 55 procent, av alla åttaåringar har en egen mobil och bland tioåringarna har mobilen gått om surfplattan - 93 procent har en mobil jämfört med 87 procent som har en surfplatta. En naturlig konsekvens av mobilens intåg är att användandet av internet i mobilen ökar jämfört med förskolebarnen.

Info från Statens medieråd

Sociala medier - på föräldriska

Här förklarar Statens medieråd vilka sociala medier många barn idag använder sig av. 


45 sekunder av en dels barn digitala vardag

 Vad kan du som förälder göra?

En viktig fråga som både Flygare, Johansson och Dunkels (2013, s.92, 154) tar upp är att få unga berättar för föräldrar eller skolpersonal att de kränkts på nätet. Det hänger bland annat ihop med rädsla för att deras tillgång till internet ska begränsas. 

Rektorer och lärare behöver sätta sig in i ungas användande av internet och sociala medier. Dunkels framhåller också betydelsen av att ha en öppen kommunikation mellan unga och vuxna om det som sker på nätet. Hon menar att med nätet avses här internet och mobiltelefon. kränkningar i skolan är bättre att unga lär sig att själva ta ett genomtänkt ansvar för sitt agerande på nätet än att vuxna kontrollerar och förbjuder (Skolverket 2013, s.104). 

© 2019 Ugglebodens skola. Alla rättigheter reserverade.
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång