Värdegrund och normer

Skolans värdegrund utgår ifrån läroplanen vilken innefattar "Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män samt solidaritet mellan människor är de värden som skolan ska gestalta och förmedla (Skolverket 2019, s.5).
Att arbeta med värdegrund innebär ett arbetet mot kränkande behandling, trakasserier och diskriminering. Mot delaktighet och inflytande samt mot ett medborgarfostrande inslag. Vi arbetar ständigt med värdegrunden på Ugglebodens skola genom att exempelvis
Låta eleverna vara delaktiga i sin undervisning och ha inflytande över den.
- göra klart om vad, hur och när barn och elever kan påverka
- låta alla komma till tals i undervisningen
- ge elever möjlighet att uttrycka sin mening i frågor som berör dem
- ha möjlighet att ha inflytande över undervisningen, utifrån elevens nivå
- ge eleverna möjlighet att delta när beslut ska fattas.
Vi på skolan arbetar varje år med Barnkonventionen som ger eleverna kunskap om sina egna rättigheter och förståelse för att alla barn i världen inte besitter dessa. Vi betraktar arbetet med värdegrunden som en sammanhållen helhet som kontinuerligt och ständigt arbetas med. Värdegrunden ska genomsyra hela skolverksamheten.

Vi på Ugglebodens skola vill ge barn och elever möjligheten att påverka sin arbetsmiljö, till exempel motverka diskriminering och trakasserier. Detta arbetar vi med genom att
- ta fram ordningsregler tillsammans med eleverna
- ge utrymme för elevrådet att arbeta under skoltid. Två elever i varje klass är elevrådsrepresentanter.
- ha samråd med eleverna och vårdnadshavare om frågor som är viktiga för dem och för verksamheten
- låta elever medverka i skolans arbetsmiljöarbete genom att vara elevskyddsombud.
Hur arbetar vi på Ugglebodens skola för att motverka kränkningar på nätet och i skolan?
Tre insatser är särskilt effektiva mot både mobbning och kränkningar på nätet:
- Kartläggningar av elevernas situation vad gäller mobbning och kränkningar, som ligger till grund för skolans arbete för likabehandling och för att förebygga kränkningar.
- Relationsfrämjande insatser mellan elever som medveten strategi.
- Elevers aktiva medverkan i det främjande arbetet, där elever återkommande får medverka i aktiviteter för att skapa en god atmosfär.
Två insatser har effekt bara på kränkningar på nätet:
- Disciplinära strategier, som innebär naturliga konsekvenser, inte straff, vid oacceptabelt beteende, som lärare finner stöd av och agerar efter.
- Åtgärder för elever som utsätter andra för mobbning (under förutsättning att insatsen omfattar åtgärdande och uppföljande eller åtgärdande, uppföljande, bearbetande och stödjande insatser).
Likabehandlingsplan och normer
Likabehandlingsplan
Varje skola har skyldighet att aktivt förebygga och förhindra all kränkande behandling därför måste varje verksamhet ha en likabehandlingsplan som redovisar hur det arbetet ska gå till. Planen ska ses över och följas upp varje år. Om en likabehandlingsplan inte upprättas blir huvudmannen skadeståndsskyldig.
Ugglebodens mål för år 2019/20
Skapa en god tillåtande miljö baserad på skolans värdegrund och allas lika värde i det fysiska mötet samt i digitala plattformar.
Aktivt arbete med socioekonomiska aspekter ur ett jämställdhetsperspektiv.
Samarbeta med vårdnadshavare och elever om internetvanor, anonymitet, konsekvenser och förhållningssätt.
Exempel på hur vi arbetar med främjande och förebyggande insatser
Anmäler alla kränkningar som vi ser oavsett om det skett i korridoren, på skolgården eller på internet.
- Vi månar om allas integritet. Vi för diskussioner kring vad sexuella trakasserier innebär.
- Vi uppmärksammar olika religioner och dess högtider.
- Hög vuxennärvaro bland eleverna
- Arbeta aktivt med värdegrunden
- Inte skojbråka eller skämta med fula ord. Träna på att säga snälla saker och utöka ordförrådet med snälla ord. Använda sig av sant, snällt, nödvändigt i klasserna. Höj varandra och stärk självförtroendet. Arbeta med värderingsövningar i grupperna.
Hur kartlägger vi trygghet, trivsel, jämställdhet och vår likabehandlingsplan?
- Samtal på klassråd och elevråd
- Genomför trivselenkät med eleverna
Läs gärna mer om vår likabehandlingsplan genom att trycka på länken nedan:
https://www.katrineholm.se/forskola--skola/grundskola/styrdokument.html#0

Normer som våra barn utsätts för på nätet
I spelvärlden
Linderoth och Olssons (2012, s. 16) rapport berör två typer av spel, datorspel samt TV-spel. När våra barn spelar spel utvecklar de sitt språk både på sitt modersmål samtidigt som de lär sig andra språk och utvecklar dessa främst engelska. Barnen lär även känna nya människor och skapar nya kompisnät och gemenskap.
Samtidigt finns det vissa normer i spelvärlden som Olsson och Linderoth betonar. Ungdomarna i studien berättar istället om hur kvinnliga spelare skiljs ut. Att vara man utgör då normen och en kvinnlig spelare är något speciellt och uppseendeväckande.
Inom spelvärlden talar man om gamers och girl-gamers; det behövs alltså inte någon speciell kategori som heter male-gamers, något som vittnar om vad som ses som norm i spelsammanhang.
En del tjejer som spelar har valt att inte gå ut med sin könstillhörighet för att inte få särbehandling eller kränkningar.
Normer på vår skola
En norm som vi har upptäckt på vår skola är att många av våra elever har och värderar märkeskläder väldigt högt. Detta har blivit ett växande problem som vi har sökt och fortsätter att arbeta med.
Vi uppmanar er att prata med era barn angående detta då en del föräldrar har kontaktat skolan och upplever att deras barn börjat lägga större vikt vid märkeskläder än tidigare.

Betydelsen av gemensamma normer och värden
Vi på Ugglebodens skola arbetar ständigt tillsammans med eleverna med att skapa och bevara gemensamma normer och värden i alla skolans verksamheter men även utanför. Vi vill tillsammans med eleverna skapa en god tillåtande och positiv miljö på vår skolan, som vi varje dag trivs att vistas i. Alla elever ska känna sig trygga på skolan.
Betydelsen av gemensamma normer och värden beskrivs i jämförelsen mellan de skolor som är mest och minst framgångsrika i arbetet mot kränkningar och mobbning.

Några av studierna av Flygare och Johansson visar att diskriminering, trakasserier och kränkande behandling ofta, särskilt på nätet och när personal kränker elever, kan kopplas till diskrimineringsgrunderna.
Attityder och föreställningar, uttalade eller outtalade, om vad som är att betrakta som normalt eller onormalt ligger ofta bakom kränkningar och diskriminering. I Skolverkets allmänna råd för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling lyfts fram att det främjande arbetet bör innebära att personalen ges tid att diskutera egna normer och attityder samt sådana som genomsyrar den pedagogiska verksamheten. För att minska förekomsten av kränkningar är det viktigt att också diskutera dessa frågor med barnen och eleverna.